Professioneel & Klantgericht Betrouwbaar & Transparant Hoogwaardige kwaliteit

Inspiratie

De juiste hoogte voor een toiletpot

De juiste hoogte voor een toiletpot

Bij de installatie van een hangende toiletpot is het belangrijk om deze op de juiste hoogte te hangen. Eén of twee centimeter hoogteverschil lijkt niet zo veel, maar kan een groot verschil zijn. De perfecte hoogte van het toilet hangt af van een aantal factoren. In deze blog lees je hier meer over.

De standaard hoogte van een toilet 

De standaard hoogte van een wc was jarenlang 40 cm. Dit is de hoogte gemeten van de betegelde vloer tot de rand van de toiletpot, zonder toiletbril. De standaard hoogte van het toilet is echter langzaam opgelopen, omdat de gemiddelde mens steeds langer wordt. In plaats van 40 cm, wordt de pot nu standaard op 43 cm gehangen.

Voor oudere mensen is het lastig om vanuit een lage positie op te staan. Daarom is het verstandig om toiletten die vooral door senioren gebruikt worden hoger op te hangen. Een hoogte tussen 46 en 50 cm is ideaal.

De beste zithouding  

De geschikte zithouding op het toilet is met de knieën in een hoek van 90° waarbij de voeten plat op de vloer staan. De knieën mogen iets hoger komen dan de bovenbenen. Om de stoelgang te bevorderen is het beter om wat lager te zitten, zodat de bekkenbodemspieren goed kunnen ontspannen. Een licht gehurkte positie zorgt er namelijk voor dat de stoelgang makkelijker gaat.

Waarop letten bij het bepalen van de toilethoogte? 

Bij het bepalen van de juiste hoogte moet je op een aantal zaken letten. Wij geven  hieronder enkele tips:

Kijk naar de lengte van de gebruikers  

Kijk allereerst naar de lengte van de personen die dagelijks het toilet gebruiken. Als je met meerdere mensen in huis woont en deze niet even groot zijn, kies dan een mooi gemiddelde zodat iedereen comfortabel op de toiletpot kan zitten.

Zoek uit welke hoogte het meest comfortabel zit 

Daarnaast dien je na te gaan hoe je het beste op een toilet zit. Probeer indien mogelijk verschillende hoogtes uit en ontdek wat je fijn vindt. Leg eens een boek onder je voeten om te kijken hoe een lagere pot zit, of probeer de bril wat op te hogen. Een handige tip is om je huidige toilet na te kijken. Staat deze te hoog of te laag, of is de hoogte precies goed? Afhankelijk van het antwoord bepaal je de hoogte van de nieuwe wc.

Houd rekening met de hoogte van de wc-bril en vloer 

Vergeet niet om rekening te houden met de hoogte van de wc-bril en de vloer. Bepaal je de hoogte zonder vloer? Tel dan altijd de dikte van de tegels erbij op. De meeste standaardmaten zijn gemeten vanaf de vloer tot de rand van de pot. De rand van de bril is hier niet bij inbegrepen.

Conclusie 

De hoogte van de toiletpot is afhankelijk van jouw lengte, maar ook van wat jij prettig vindt zitten. De standaardhoogte van een wc varieert tussen de 40 en 45 cm, maar voor lange mensen kan een paar centimeter extra prettig zijn. Onthoud wel: lager is beter voor de stoelgang.

Kies uw ideale toilet bij Sanitairnaarkeuze.nl 

De hoogte van de toiletpot hangt niet alleen af van je lengte, maar ook van wat je een prettige zithouding vindt. Bij Sanitairnaarkeuze ontdek je een gevarieerd assortiment toiletten in allerlei designs.